BSU står for Boligsparing for Ungdom og er en spareordning for unge som ønsker å spare til bolig. Ordningen gir deg den beste renten banken har på sparekonto, samtidig som du får et skattefradrag, som gjør at avkastningen er vanskelig å slå. Er du ikke kjent med BSU fra før har vi en fullstendig guide her.
Selv om BSU er et av de beste spareproduktene på markedet har det noen begrensninger. Blant annet knyttet til uttak fra kontoen og hva pengene faktisk kan brukes til. Her skal vi gå gjennom dette.
Kan man ta ut penger fra BSU?
I skrivende stund kan du maksimalt spare 27 500 kr på BSU i året og 300 000 kr totalt. Men hva vis du ønsker å ta ut noe av pengene før du bruker dem til bolig? For eksempel til kjøp av bil?
Du kan ta ut pengene du har satt inn på BSU samme året som du satt dem inn. Hvis du satt inn 27 500 kr i januar, kan du ta disse ut helt frem til desember samme året.
Pengene er altså ikke låst før det går over i et nytt år. Fra 01. januar er pengene du spare året før låst og du kan ikke ta dem ut uten å «straffes» for det.
Tar du ut pengene du spare samme året som du satt dem inn vil du ikke motta skattefradraget. For å få skattefradraget må du ha spart penger på BSU innen utgangen av desember. For å få det maksimale skattefradraget må du for det første betale skatt, og ha spart opp 27 500 kr på BSU det året.
Skulle man ta ut låste penger fra BSU til andre formål enn bolig regnes sparingen som avsluttet. Da vil kontoen avsluttes og man må tilbakebetale de skattefordelene man har fått. I tillegg får du ikke opprette en ny BSU konto. Det er derfor ikke å anbefale for de aller fleste å avslutte BSU kontoen og bruke pengene på andre formål enn bolig.
Du vil både straffes ved å måtte tilbakebetale skattefordelen og miste muligheten til å benytte deg av den gode spareordningen.
Den finnes en rekke eksempel på unge som har gjort dette. Gjerne i tidlig 20 årene, når man er student og har dårlig råd. Kanskje ble strømregningen dyrere enn man trodde som gjorde at man manglet penger. Mange angrer i lang tid etterpå i at de ikke fant en annen løsning. Nettopp fordi kostnaden av å ta ut pengene fra BSU ble så mye større enn man trodde.
Det kan derfor være lurt å se om man får løst problemet på en annen måte. Kanskje man har klær i skapet som man bruker sjeldent. Eller andre verdier som kan selges for å skaffe litt kapital på kort tid.
Hvordan ta ut penger fra BSU?
Som beskrevet over kan man ta ut det man har spart på BSU det samme året uten at det medfører noe straff. Du vil ikke få renteinntekt på beløpet du tar ut igjen og om du ikke setter beløpet tilbake før nyttår vil du miste skattefradraget. Derfor kan det være lurt å la pengene stå.
Men om du har best deg for å ta ut penger fra BSU kan dette gjøres i nettbanken relativt enkelt. Du står selv som eier av BSU kontoen og kan derfor gjøre en overføring mellom dine egne kontoer. Alle banker har en funksjon for overføring mellom egne kontoer, sjekk i din egen nettbank.
Skal du ta ut penger fra BSU for å nedbetale gjeld eller på annen måte avslutte sparingen, er det en litt lengre prosess en å overføre mellom egne kontoer. Dette må gjøres i nettbanken ved å fylle ut et skjema eller kontakte banken direkte og gi beskjed at BSU kontoen skal avsluttes.
Der vil du bli bedt om å oppgi hvor pengene skal og hvilket formål det er til. Skal pengene brukes til å nedbetale lån kan som regel banken nedbetale lånet direkte uten at du først får pengene på konto.
Kan man bruke BSU til oppussing?
Ja, du kan bruke oppsmarte midler på BSU til oppsussing. Fra tidligere av var det ikke mulig å bruke BSU til å pusse opp egen bolig, men dette er det gjort endring på fra 1. januar 2021. Oppussing regnes som «andre godkjente formål» i reglene for hva BSU pengene kan brukes på.
Skatteetaten har en oversikt over hva som er godkjente formål for BSU. Dette er blant annet:
- Kjøp av ny fast bolig til eget bruk.
- Omkostninger ved kjøp av egen bolig.
- Kjøpesum for nødvendig tomt til egen bolig
- Betaling av renter og avdrag på lån på egen bolig, nødvendig aksje, andel eller obligasjon.
- Kostnader til oppussing og oppgradering av egen bolig (påkostning og vedlikehold).
- Kostnader ved å utvide/bygge på egen bolig.
- Kostnader til oppussing og oppgradering av uteområde på egen bolig.
Listen over viser hvilke ting man kan bruke BSU pengene på, hvor oppussing er et punktene. Det er verdt å nevne at du selv er ansvarlig for at BSU pengene brukes til rett formål og at om det ikke gjør det skal man melde fra til Skatteetaten.
Har man begynt å ta penger fra BSU, til oppussing eller andre godkjente formål, kan man ikke lenger spare på kontoen. BSU kontoen avsluttes og du vil da miste den gode renten og et eventuelt skattefradrag.
Skattefradraget er mindre aktuelt etter at reglene for skattefradraget ble endret.
Hvordan få skattefradrag BSU?
Sparer du på BSU og ikke primærbolig eller sekundærbolig fra før, har du rett til et skattefradrag.
Skattefradraget på BSU er 20% av det du har spart på et år.
Innskudd | Skattefradrag |
---|---|
5 000 kr | 1 000 kr |
10 000 kr | 2 000 kr |
15 000 kr | 3 000 kr |
20 000 kr | 4 000 kr |
25 000 kr | 5 000 kr |
27 500 kr | 5 500 kr |
Skattefradraget er med dagens satser maksimalt 20% på et år, dette får du ved å ha spart 27 500 kr. Fradraget gis i skatteoppgjøret om våren. Det vil si at om du sparte 27 500 kr på BSU i 2022 vil du få et skattefradrag på 5 500 kr i skatteoppgjøret for 2022, som kommer våren 2023.
For å kunne få et skattefradrag må man faktisk betale skatt. Hvis du ikke har inntekt over frikortgrensen og betaler skatt vil du ikke få et skattefradrag selv om du sparer på BSU.
Mange mener derfor at du ikke bør spare på BSU før du får en skattbar inntekt, noe som isolert sett kan være greit. Men statistikken viser at de fleste kjøper bolig før de har fylt 34 år, som er så lenge du kan spare på BSU. Mest sannsynlig vil du uansett ikke få skattefradraget i alle årene, nettopp fordi du kjøper bolig tidligere.
Hvordan bruke BSU til nedbetaling av lån?
Pengene du har spart på BSU kan brukes til å nedbetale lån. Men det kan kun brukes til å nedbetale lån på egen bolig. Du kan altså ikke bruke BSU pengene til å nedbetale studielån, billån eller andre lån.
For å bruke BSU pengene til å nedbetale lån må man avslutte kontoen, som gjør at man ikke lenger kan spare på BSU. Dette gjøres i nettbanken ved å fylle ut et skjema. I hovedsak blir du bedt om å fylle inn informasjon om lånet som skal nedbetales, slik at pengene går direkte til å nedbetale lånet.
Hvis du har BSU konto i en bank, men ønsker å nedbetale lån i en annen bank er det fullt mulig. Dette gjøres i samme skjema i nettbanken, hvor du oppgir informasjonen til lånet som skal nedbetales.