Hva er en aksje?
En aksje er et verdipapir som er en eierandel i et aksjeselskap. Den som eier en aksje vil eie en del av selskapet. Et aksjeselskap kan ha alt fra noen hundre aksjer til flere millioner aksjer.
I skrivende stund har Orkla, som handles på Oslo Børs: 1 001 430 970 aksjer.
Om du eier en aksje i Orkla eier du en liten del av selskapet og alt selskapet inneholder.
Aksjer selges og kjøpes på et marked kalt en børs. Der kan profesjonelle og vanlige investorer kjøpe og selge aksjene. Dette gjelder alle børsnoterte selskaper.
Man kan og eie aksjer i unoterte selskaper, altså selskaper som ikke handles på en børs. Det kan da være noe mer krevende å si hva en aksje er verdt, fordi det ikke finnes en markedspris til en hver tid.
Som aksjeeier har du en del rettigheter. Du har rett til å påvirke beslutninger i selskapet og som regel delta på forsamlinger hvor viktige beslutninger skal tas. Men i all praktisk forstand vil man i større selskaper ha en svært liten påvirkningskraft, men den er tilstede.
Hva er en long posisjon?
Å være long en aksje betyr å eie en aksje. Som vi beskrev over er det å eie en liten del av et selskap. Det er to hovedgrunner til å eie en aksje:
- Utbytte
- Verdistigning
Ved å eie en aksje ønsker man å få positiv avkastning på investeringen. Dette kan man få gjennom at selskapet betaler ut utbytte. Et utbytte er en pengesum som betales ut til selskapets eiere.
Dette gjøres som regel i gode tider når selskapet har et overskudd som da kan deles ut til alle aksjeeiere. Størrelsen på utbytte er avhengig av overskuddet til selskapet. Og naturligvis hvor mange aksjer man eier.
Den andre måten man kan tjene penger på å være long en aksje er at prisen på aksjen stiger høyere enn den prisen du betalte. Over tid har aksjemarkedet steget rundt 8% årlig, men enkeltaksjer har steget mye mer og andre aksjer har gått til null.
Les også: Aksjestrategi – De 5 grunnleggende strategiene
Hva er en short posisjon?
Vi gikk over hva en aksje er og hva en long posisjon er, eller å være long en aksje. Det motsatte av å eie en aksje i tro om at den vil stige i verdi, er å tro at den skal synke i verdi.
Ved å ta en short posisjon selger man aksjen først, så håper på at prisen synker, og kjøper aksjen tilbake.
Det kan høres litt forvirrende ut, så la oss bruke et eksempel:
En aksje i selskap ABC koster i dag 100 kr. Du tror at denne prisen er veldig overvurdert og at prisen vil falle til 50 kr. Hvordan kan du tjene på dette?
Om du får låne en aksje kan du gå i markedet og selge denne aksjen for 100 kr. Da vil du ha 100 kr på konto. Men på et tidspunkt må du gi en aksje tilbake til den du lånte aksjen av. Da må du gå tilbake i markedet og kjøpe aksjen for å gi den tilbake.
Om prisen på aksjen i mellomtiden har falt til 50 kr, kan du nå kjøpe aksjen for 50 kr og du vil da også ha 50 kr igjen fordi du hadde 100 kr på konto.
Dette er i prinsippet short handel. Du låner aksjer, selger de med en gang i håp om at prisen skal falle og kjøper aksjen igjen.
Å shorte aksjer er derfor en strategi hvor man forsøker å tjene penger på at en aksje faller i verdi.
Aksjemarkedet svinger med tiden, selv om det i større grad går opp enn ned vil det alltid være perioder hvor aksjemarkedet går nedover. Det å kunne tjene penger på at aksjer faller i verdi gjør at man også kan tjene penger i et fallende marked.
Som vi skal komme tilbake til under er det en betydelig risiko i å shorte aksjer. Dette er derfor en strategi for de mer erfarne investorene.
Hvordan shorte aksjer?
Som vi beskrev over er det å shorte aksjer å selge aksjene først, for så å kjøpe de tilbake igjen til en forhåpentligvis lavere pris. Da sitter du igjen med mellomlegget.
I praksis er man nødt til å låne aksjer for å kunne selge de. Dette kan man gjøre gjennom nettmegleren man bruker. Vi vil ikke nevne noen spesefikke her, men de aller fleste større seriøse meglere tilbyr shortsalg.
Ofte kan man finne en liste hos megleren over hvilke aksjer det er mulighet å ta short posisjoner.
Shortsalg er en noe kompleks strategi og derfor er det flere meglere som stiller krav til kunnskap og erfaring for at man skal få tilgang til å shorte aksjer. Ofte må man gjennom en test som sikrer at du har kunnskap om risikoen.
Når man faktisk skal utføre en shorthandel vil man på samme måte som ved kjøp av aksjer legge inn antall aksjen og prisen. Men man vil så trykke selg i stedet for kjøp.
Om det er kjøpere i markedet til den prisen vil du få solgt aksjene. Så vil du måtte vente og se om prisen faller slik at du kan kjøpe aksjene tilbake for en lavere pris.
Som regel tar også megleren en avgift for at du får låne aksjene. Dette betales i hovedsak gjennom en rente og et gebyr. Disse kostnadene varierer fra megler til megler.
Risikoen ved å shorte aksjer?
Som nevnt tidligere innebærer det en risiko å shorte aksjer som gjør at det å shorte aksjer er for de mer erfarne. Det skal vi se på her.
Når du er long er aksje (altså at du eier en aksje), hva er det værste som kan skje?
Risikoen når du eier en aksje er at bedriften går konkurs. Da vil du tape 100% av investeringen din. Du kan ikke tape mer enn det du kjøpte aksjen for, les mer om aksjer og fond kan gå i minus HER.
I teorien kan en aksje stige uendelig. I praksis er det noe mer uvanlig, men det finnes mange eksempler på at aksjer har steget flere tusen prosent.
Når du er short en aksje (solgt den for å håpe på prisnedgang), hva er det værste som kan skje?
Når du allerede har solgt aksjen og må kjøpe den tilbake senere vil du tape penger om aksjen stiger i verdi. Nettopp fordi du er nødt til å kjøpe den tilbake på det prisen er der og da. Har prisen steget vil du da ha tapt penger.
Det beste som kan skje er at prisen går til 0 kr eller veldig nær null. Da vil du kunne kjøpe aksjen tilbake for en svært lav pris og har tjent det du solgte aksjen for.
Derimot kan en aksje stige, og den kan stige flere tusen prosent. I teorien kan aksjen stige uendelig. Hvor mye taper du da? Jo uendelig mye penger.
Du kan altså tape langt mer enn innskuddet ditt ved å shorte aksjer. Ved å eie en aksje, altså være long en aksje kan du kun tape det du gikk inn med.
Potensialet for tap er betydelig større ved å gå short aksjer. Derfor bør en ikke vurdere shorthandel før en har en del erfaring med investeringer.
Shortskvis
Et begrep som bruker mye er shortskvis, men hva betyr det egentlig?
Vi har forklart dynamikken over med at om prisen stiger vil de som har gått short tape penger. De må kjøpe aksjen tilbake til den prisen den er på i markedet.
Men hva hvis prisen stiger veldig raskt? Da vil det være veldig mange som taper penger samtidig. På et tidspunkt vil det da være mange som taper mye penger og ønsker å kjøpe aksjen tilbake for å dekke tapet sitt.
Etterspørselen etter aksjen vil da stige betydelig fordi mange må kjøpe aksjene i markedet. Når etterspørselen plutselig er mye høyere vil også prisen stiger.
En shortskvis er når prisen drives opp av at mange som har gått short må kjøpe aksjen for å dekke tapet. Som igjen driver prisen videre opp, som gjør at enda flere må kjøpe aksjen, som driver prisen opp og sånn fortsetter det.