Videregående skole er ferdig og du skal til Oslo eller Trondheim for å studere. Eller du har bodd hjemme mens du studerte og skal nå ut å leie din første leilighet. Det er første gang ditt navn står på en kontrakt og du må betale leie. Det er et stort steg inn i voksenlivet.
Her er 5 tips for å lykkes med ditt første leieforhold.
1. Ha en leiekontrakt
Uten tvil det viktigste du gjør når du skal leie en leilighet er å tegne en leiekontrakt. Dette er en sikkerhet både for deg, men og for utleier.
En leiekontrakt setter fast hvilke rettigheter du som leietaker og, hvor mye du skal betale i leie og hvor lang oppsigelsestid det er på leiligheten. Som i alle andre deler av livet kan du møte på useriøse aktører som ikke ønsker å skrive en leiekontrakt. Snu i døra og finn et annet sted å bo!
En leiekontrakt viser at du har rett til å bo i leiligheten og utleier kan ikke uten videre bare bestemme seg for å kaste deg ut neste helg. Den spesifiserer hva som inngår i leien, er det møbler, hvitevarer etc.
Det finnes en rekke gratis leiekontrakter på nett. Blant annet har FINN.NO
Det er nok å anbefale å ha en digital kontrakt, fordi den alltid er tilgjengelig. Da oppstår ikke en situasjon hvor du har mistet kontrakten din.
Alle leiekontrakter spesifiserer en oppsigelsestid, normalt mellom 1-3 måneder. Det vil si at om du ikke ønsker å bo i leiligheten lenger, og du gir skriftelig beskjed, må du fortsatt betale leie i 1-3 måneder frem i tid.
Dette gjelder også motsatt vei, om utleier eksempelvis skal selge leiligheten må utleier gi deg skriftlig beskjed og du har rett til å bo der i 1-3 måneder til. Slik at du kan finne et nytt sted å bo.
Enkelte utleiere spesifiserer og at det minst må gå 9 måneder før du har rett til å si opp leiekontrakten. Det betyr at om du sier opp etter 9 måneder og har 3 måneders oppsigelse, må du betale leie i 12 måneder uansett.
Dette er spesielt vanlig i Oslo området. Her er det lurt å tenke gjennom om du ser for deg å bo der i 12 måneder. For de fleste er nok ikke dette et problem, men om dette er ett kollektiv med flere andre du ikke kjenner, kan det hende du ønsker å flytte ut innen det har gått 12 måneder.
2. Spar penger på å bo med andre, eller bo utenfor sentrum
Bokostnader er for de fleste en av de største utgiftene en har hver måned. Og det er ofte der en kan spare mye. Det som er fint med å være ung er at det er helt normalt å bo flere sammen.
Det er mye penger å spare på å bo sammen noen andre Om vi bruker Oslo som eksempel:
Oslo | Leiepris | Pris pr person |
1-roms | 8 750 kr | 8 750 kr |
2-roms | 12 080 kr | 12 080 kr |
3-roms | 14 810 kr | 7 405 kr |
4-roms | 18 410 kr | 6 136 kr |
Her er tallene basert på gjennomsnittlig leiepris for 1-4 roms leiligheter i Oslo og Bærum. Og jeg antar at om du bor i en 1-roms eller 2-roms bor du alene. Men om en leier en 2-roms med kjæreste/samboer vil det være 6 040 kr
Om du i stedet for å leie en 1-roms alene velger å finne 2 venner og leie en 4-roms leilighet, sparer du ( 8 750 kr – 6 136 kr) = 2 614 kr hver måned. Som er hele 31 368 kr på ett år. Om du studerer i 5 år og leier alle disse årene vil du spare 156 840 kr! Her er det store summer å spare på å velge riktig.
Mange ønsker også å bo svært sentralt, men det er og dyrere enn å bo litt utenfor sentrum. Et godt råd kan være å bo nær kollektivtransport litt utenfor bysentrum. Da kommer du deg lett til og fra skole eller jobb, men sparer noen tusen på leiekostnaden.
Om du leier for første gang har du kanskje tenkt til å kjøpe egen leilighet litt frem i tid. Da er du nødt til å spare egenkapital. Med høy prisvekst på eiendom de siste årene stiller det strenge krav til hva en må ha spart opp.
Det å ha spart på å bo litt rimeligere, enten ved å bo sammen med andre og/eller bo litt utenfor sentrum kan være det som gir deg muligheten til å spare nok egenkapital til å oppnå boligdrømmen.
3. Hvor skal depositumet betales?
Når en leier et leilighet er det vanlig å måtte betale et depositum. Det er en sum som settes på en konto som sikkerhet for utleier. Det betyr at om du ikke betaler leie eller ødelegger leiligheten, kan utleier ta noe av ditt depositum. Summen er typisk 1-3 måneders leie.
Det er viktig at utleier oppretter en depositumskonto. Dette er en sperret konto hvor utleier ikke kan ta disse pengen uten ditt samtykke. Det samme gjelder for deg, du har ikke tilgang til pengene uten samtykke fra utleier.
De fleste seriøse utleiere har dette som standard praksis. Men enkelte oppretter kun en sparekonto i utleiers navn, og setter pengene inn der. Typisk fordi det koster noen hundre kroner å opprette en depositumskonto.
Det er ikke like trygt for deg som leietaker å overføre penger til en sparekonto i utleier navn. Da har du ikke kontroll over hva som skjer med de. En utleier kan uansett trekke fra kostnaden det er å opprette depositumskontoen fra i skatteoppgjøret.
Som med leiekontrakt er dette noe du uten tvil bør ha, ikke vær redd for å finne en annen leilighet å leie om utleier ikke vil tegne kontrakt eller opprette depositumskonto.
4. Husk å tegne innboforsikring
En innboforsikring dekker alle verdier i det som kalles løsøre. Enkelt forklart kan en tenke seg at det er alle tingene som ikke sitter fast. Om du snur leiligheten på hodet, hva faller ned?
Sofa, seng, TV, klær og sporstutstyr m.m.
En vanlig leilighet har forsikring på selve bygget, som utleier betaler gjennom felleskostnadene. Men dette forsikringen dekker ikke dine ting inne i leiligheten. Skulle det oppstå brann eller tyveri bør du ha en forsikring som dekker dette.
Det står og i de fleste leiekontrakter at du skal tegne din egen innboforsikring.
Mange forsikringsselskap tilbyr rimelige innboforsikringer til studenter og unge. Så dette er ikke en stor kostnad for deg som skal leie leilighet.
Her kan du regne litt over verdien på tingene du har for å få riktig forsikringsdekning. Er du student har du kanskje ikke store verdier og trenger derfor ikke like stor forsikringsdekning som en familie. Lavere forsikringsdekning er og rimeligere.
5. Ingen referanser?
Mange utleiere spør om du har referanser fra tidligere leieforhold. Om du skal leie leilighet for første gang er det vanlig å ikke ha noen referanser å vise til.
Men husk på hva som er formålet med referanser. En utleier ønsker å verifisere at du er en ryddig og ordentlig for å minimere sjansen for at noe går galt i leieforholdet.
Vær ærlig mot utleier og si at du for eksempel har bodd hjemme, og fortell litt om deg selv. Da kan de få et inntrykk av hvordan du er. Kanskje du jobber, driver med idrett eller musikk. Dette er positive ting som utleier kan relatere seg til.
Om du har mulighet kan du ta med foreldre på visning på den leiligheten du skal leie. Det viser at du har litt støtte bak deg. Kanskje er faren din litt handy? Så slipper utleier å komme hver gang en lyspære går.
Som en oppsummering er det viktigste at du tegner en leiekontrakt og at depositum betales til depositumskonto. Og du bør tegne en innboforsikring. Eller kan du spare penger på å bo med andre og utenfor sentrum. Det blir fort store summer over flere år. Lykke til med leien av din første leilighet.