Hva er tomtegrenser?
Alle tomter har en grense for hva som tilhører tomten og ikke. Innenfor tomtegrensen eller innenfor det som tilhører tomten har en noen rettigheter. Og utenfor tomten er det andre regler som gjelder.
Tomtegrensen går i korte trekk på eierskap. Hvem eier hvilken del av et området. Typisk dukker det opp diskusjoner mellom 2 naboer. Det kan stå et tre som en har lyst å felle, mens den andre ønsker å la det stå. Men på hvem sin tomt står treet?
I dagens digitale verden er tomtegrenser som regel målt opp svært nøyaktig. men det kan av flere grunner være feil. Typisk gjelder dette for tomter som ikke har vært målt opp siden 60-70 tallet eller tidligere.
Tomtegrensen kan og ha mye å si for verdien på tomten. Spesielt i mer sentrale strøk hvor kvadratmeterprisen på tomter er høy. Da kan 10 kvadratmeter ekstra bety at tomten har en betydelig høyere verdi.
Hvordan finne tomtegrenser?
Fra 2000 ble det opprettet et register for alle eiendommer i Norge. Dette skal sikre at man har informasjon om blant annet tomtegrenser, eierskap og pantsettelser. Dette kalles en matrikkel.
Matrikkelen kan du finne på seeiendom.no. For å få informasjon om tomtegrenser spesifikt kan du gå inn HER. https://www.kartverket.no/eiendom/eiendomsgrenser
Tjenesten er på kartverket sine sider og er et gratis oppslagsverk.
Søk opp eiendommen du er ute etter å se grensen på og trykk på kartet. Opp i venstre hjørne kan du trykke på “Marker eiendommen”. Da vises grensene for eiendommen.
Hvis tomtegrensen ikke er målt opp nøyaktig vil det vises med stiplede hjelpelinjer.
Hva kan man gjøre hvis tomtegrensen er feil?
I enkelte tilfeller kan tomtegrensene være feil. Mange av disse sakene gjelder eiendommer som ble delt i tomter for lenge siden. Da finnes det gjerne ikke digitale register av hvor tomtegrensen går.
Men det kan finnes det kan finnes dokumentasjon som viser hvor tomtegrensen går.
Hvis tomtegrensen er feil må en kontakte kommunen. Det er kommunen som har matrikkelmyndighet og har ansvar for å veilede der tomten er.
Det kan være aktuelt med en oppmåling av tomten og fremskaffelse av tidligere dokumentasjon på tomtegrenser for å få det registrert korrekt.
Endring av tomtegrenser
Det finnes i hovedsak to måter en kan få endret tomtegrensen på.
- Grensejustering
- Arealoverføring
En grensejustering er den enkleste formen for endring fordi den kun justerer noe på grensene som er. Mens en arealoverføring er for større areal som gis fra en tomt til en annen.
For at en skal kunne grensejustere en tomt må:
- En eiendom kan få økt eller redusert arealet med inntil 5 %
- Maksimalt areal som kan grensejusteres er 500 kvm, uavhengig av prosentandel
- Ingen eiendom kan avgi mer enn 20 % av sitt areal før justeringen
- Verdien av arealet som justeres kan ikke overstige 1G (folketrygdens grunnbeløp)
Det er altså satt en del krav for grensejustering. Er du utenfor disse reglene vil det være en arealoverføring. Alt må søkes om i kommunen. Ved arealoverføring vil det normalt sett bli utført en ny oppmåling og registrering av grensene.
Fradeling av tomt
I mange tilfeller er det et ønske om å skille ut en tomt fra en annen. Dette kan er ofte for å kunne bygge flere boliger. Hvis en har en stor tomt, kan den potensielt deles i flere mindre hvor en bygger flere boliger.
Å fradele tomter kan være svært lønnsomt for de utfører fradelingen, men det kan være en krevende prosess. Det er viktig å kontroll på kommunale reguleringer og søknadsprosesser.
Fradeling av tomter søkes om i kommunen. Går søknaden gjennom vil eier av den opprinnelige eiendommen også videreføres som eier i den nye tomten. Og kan selge den videre eller bygge ut.
Pant som er tinglyst på eiendommen vil også følge den nye tomten.