Du har kanskje hørt at de rike har flere inntektskilder, opp mot 10 eller flere. Men hva er egentlig disse inntektskildene og er det noe vi kan gjøre for å få flere?
Passiv vs aktiv inntekt
La oss først starte med to begreper som blir mye brukt, nemlig passiv og aktiv inntekt. Disse begrepene har ingen klar definisjon, men de fleste har en viss felles forståelse av hva det betyr.
Aktiv inntekt er for de fleste inntekt fra arbeid. Du går på jobb og utføret et arbeid i en gitt tid og får betalt for dette. Inntekten er aktiv fordi du bytter bort tiden din mot inntekt.
Du kan øke inntekten ved å ta utdanning, bytte jobb/yrke etc. Men det er vanskelig å skalere inntekten betraktelig, fordi du kun har et gitt antall timer i døgnet.
Passiv inntekt er inntekt du får hvor du ikke har byttet bort tiden din mot penger. Et enkelt eksempel er renter du får i banken på sparepengene dine.
Det tar deg kanskje noen minutter å overføre penger til banken, men etter det gjør du ingen jobb for å faktisk få rentene. Altså er inntekten passiv.
Passiv inntekt er i motsetning til aktiv inntekt mer skalerbar, nettopp fordi du ikke bytter tiden din mot penger. Du kan dessuten kombinere begge to og tjene ekstra.
Enkelte tror at passiv inntekt er inntekt du får uten å gjøre noen ting. Altså penger som faller fra himmelen. Som de fleste kan tenke seg er dette ikke en realitet.
Men det finnes ting du kan gjøre, hvor inntekten du får etterpå er relativ passiv. Og at du kan ta fri en måned og fortsatt få betalt.
6 inntektskilder:
1. Lønn fra jobb
Den mest åpenbare og vanlige inntekten er inntekt fra jobb. Enten om du er fulltidsansatt eller studerer og har en deltidsjobb. Denne inntekten er en aktiv inntekt hvor du jobber et gitt antall timer og mottar lønn basert på dette.
Som diskutert over er det vanskelig å skalere inntekten, fordi du har et begrenset antall timer i døgnet du kan jobbe. Det er og (heldigvis) lover som regulerer hvor mange timer du kan jobbe, for å sikre at arbeidsgiver ikke utnytter deg.
2. Leieinntekt
Å investere i eiendom for utleie er det mange som har tjent mye på. Spesielt fordi boligmarkedet har steget betydelig de siste årene, som vi skal komme litt tilbake til i neste punkt.
Men det kan og være mulig å tjene penger på utleie av egen bolig. Bor du sentralt og har et ekstra soverom? Da kan du leie ut soverommet skattefritt. Det samme gjelder en utleiedel/praktikantdel i en bolig.
Ulempen med denne type inntekt er at det krever noe jobb og oppfølging. Samtidig som en må ha nok kapital til å gjøre en slik investering. Eneboliger med utleiedel er i hovedsak noe dyrere enn en bolig uten. Og det er ikke sikkert en har nok inntekt og egenkapital til å kjøpe en utleiebolig.
3. Verdistigning
Verdistigning er og en måte å tjene penger på. Her er det mest vanlige verdistigning i aksjer og eiendom. Men det kan og være verdistigning i kunst eller andre objekter.
Generelt for denne typen investeringer er at over en lengre tidsperiode har de gitt en høy gjennomsnittlig avkastning. Men de kan svinge mer på kort sikt. Så det gjelder å ha en lang tidshorisont.
Verdistigning på eiendom og aksjer beskattes ikke før en faktisk realiserer gevinsten. Som i dag er på 22%. Men det finnes måter å unngå skatt her. Om du selv bor i en eiendom minst 12 av de siste 24 månedene, kan du slippe å betale skatt på gevinst.
Om du handler aksjer gjennom en aksjesparekonto kan og skatten utsettes, så lange du ikke tar pengene ut av kontoen. Som gjør at du kan reinvestere gevinsten uten å måtte betale skatt, som øker renters rente effekten.
4. Aksjeutbytte
Aksjeutbytte er kanskje en litt mindre normal måte å tjene penger på. Men er et godt eksempel på en passiv inntekt.
Ved å investere i selskaper som betaler utbytte til sine investorer vil du motta penger uten å gjøre noen jobb for de. For at summene skal bli betydelige må en også en ha betydelig mengde kapital.
5. Ekstrajobb eller liten bedrift
Mange har en ekstra inntekt på en hobby eller en ekstra jobb. Det kan være alt fra å dømme fotball til å drive en nettbutikk. Å tjene penger på denne måten kan være givende, fordi det er noe du selv ønsker å gjøre.
Det kan og være å tjene penger på Youtube, Instagram eller lignende. Sosiale medier har åpnet opp for mange nye muligheter enn tidligere.
6. Renteinntekter
Renteinntekt er den inntekten de fleste har men kanskje ikke tenker over. Det er renter på penger du har stående i banken. De siste årene har rentene vært fallende og er relativt lave.
Derfor har det ikke vært spesielt lønnsomt å ha penger stående på sparekonto. Reelt har man i flere perioder tapt penger av å ha de stående på sparekonto, om man medregner inflasjon.
Et tips kan her være å spare i BSU for de som har muligheten til det. Der er det som regel den høyeste renten bankene tilbyr, men pengene må brukes til bolig.
Sjekk ellers hvilken bank som tilbyr den høyeste rente på Finansportalen. Og flytt pengene til den banken som kan gi deg den beste renten. Ofte kan det være en del å hente på dette.
Fordelen med flere inntektskilder
Den første naturlige fordelen med å ha flere inntektskilder er at du kan tjene mer. Spesielt om man fokuserer på de typene inntekt som er mindre aktive, eller passiv inntekt.
Du kan bruke inntekten til nedbetale gjeld, spesielt om du har dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkort. Eller du kan betale ned på boliglån og studielån og bli gjeldsfri.
FIRE (Financial Independence Retire Early) har og blitt svært populært. Hvor enkelte har mål om å ha nok penger spart opp til å kunne leve av avkastningen resten av livet. Altså at de i teorien kan pensjonere seg i tidlig alder.
Her er det spesielt fokus på å investere i inntektskilder som kan gi deg inntekt uten at du trenger å jobbe hver dag. Som å investere i aksjemarkedet og i utleieboliger.
Hvordan få flere inntektskilder?
Det positive er at mange har flere inntektskilder enn de egentlig regner med. Om du har penger på sparekonto og mottar renter er det en ekstra inntekt. Om du eier bolig som stiger i verdi er det og en ekstra inntekt.
Så et første steg for mange kan være å fokusere på de «vanligste» måtene å få flere inntekter på, nemlig å kjøpe en bolig.
Det kan trenger ikke nødvendigvis være at du trenger å kjøpe en bolig for å bo i selv, det er og en mulighet å kjøpe en bolig for å leie ut. Les også: Kjøpe utleiebolig som første bolig?
Det neste naturlige steget kan være å investere i fond og aksjer. Aksjemarkedet har over tid gitt en betydelig meravkastning. Men her gjelder det å ha et langsiktig perspektiv.
Samtidig kan det å tjene penger på en hobby og være svært givende for mange. Det kan være at du er flink til å ta bilder, skrive tekster eller synge. Da kan du tjene penger på dette. Disse pengene kan du investere igjen som forsterker inntektskildene dine.
For å få flere inntektskilder gjelder det å bruke de tradisjonelle kanalene, som eiendom og fond. Men også å tenke litt utenfor boksen og kanskje tjene noe penger på en hobby. Få litt inspirasjon her: 9 Hobbyer Du Kan Tjene Penger På (Som Faktisk Er Gøy)