Du skal eller har akkurat flyttet sammen med kjæresten i en bolig han eller hun eier. Men hva med husleie? Burde man betale leie og eventuelt hvor mye?
Man burde betale husleie til samboer når den andre eier boligen. Husleien bør dekke renteutgifter, felleskostnader, strøm og internett. Du bør ikke betale ned på lånet til samboeren uten å få en eierandel i boligen.
Når regnes man som samboere?
Det er ikke en helt klart skille på hva som er samboere og ikke. Men for de fleste i dagligtalen betyr det at man bor sammen og er i et forhold.
Juridisk regnes man som samboere om man oppfyller 3 kriterier:
- Bor sammen
- Lever i et ekteskapslignende forhold
- Begge må oppfatte seg som samboer
Det første punktet kan være ha en litt flytende overgang i praksis. Ofte vil samboere begynne med å bruke en del tid hos hverandre og etterhvert flytter kanskje den ene inn. Men i hvilket tidspunkt flyttet man faktisk inn. Dette praktiserer ofte ved å se på folkeregistrert adresse.
Punkt nummer 2 handler om å leve i et ekteskapslignende forhold uten å faktisk være gift. Her regner man med at en bruker en del tid sammen og har et romantisk eller seksualliv med hverandre av noe hyppighet.
Det siste punktet handler om at begge må oppfatte at de er i et samboerskap. Dette er for at leieboere eller andre i husstanden ikke regnes som samboere.
Begrepet samboere brukes om personer over 18 år som lever i et ekteskapslignende forhold, uten å faktisk være gift.
Samboerkontrakt når den ene eier?
Generelt bør alle samboere skrive under på en samboerkontrakt. Det er for å sikre begge parter ved et eventuelt brudd.
Dette er kanskje spesielt viktig om den ene parten eier bolig og den andre ikke. I en god samboerkontrakt vil det da komme frem hvem som eier bolig. Det bør og spesifiseres at den som eier boligen også er ansvarlig for gjelden på boligen.
Det finnes flere gratis maler en kan bruke for å skrive samboerkontrakt. DNB har blant annet en du kan laste ned HER.
Samboerkontrakten bør signeres skriftlig i minst 2 eksemplarer, slik at dere har en hver. Det finnes også noen digitale versjoner, som gjør at man ikke trenger å signere for hånd. Men de fleste av disse koster penger.
Det kan og være lurt å gå gjennom samboerkontrakten med jevne mellomrom. Kanskje har dere lånt mer penger, kjøpt bil eller at en person betalte for ny sofa? Da bør dette oppdateres i kontrakten.
Betale husleie til samboer?
Når en flytter inn hos kjæresten vil det og være naturlig at en betaler noe leie for å bo der, med mindre noe annet er avtalt dere i mellom.
Men hvor mye skal man betale?
Her er det ingen klar fasit. Men først bør en regne ut hvilke løpende kostnader eieren av boligen har. Det kan være:
- Renter på lån (ikke avdrag)
- Tv og internett
- Felleskostnader
- Strøm
De fleste som eier bolig har noe lån på boligen og betaler renter til banken hver måned. Samtidig betaler man andre løpende utgifter som Tv, internett, felleskostnader og strøm.
Dette er kostnader som kan regnes som forbruk eller husholdningsutgifter. Disse bør man dele mellom partene som bor i boligen. Det vil nok for de fleste også oppfattes som rimelig.
La oss sette opp et eksempel:
Utgift | Beløp |
---|---|
Rente | 5 000 kr |
Tv og internett | 1 500 kr |
Felleskostnader | 2 000 kr |
Strøm | 750 kr |
Sum | 9 250 kr |
Per person | 4 625 kr |
Over er et eksempel på vanlige kostnader som totalt er 9 250 kr i måneden. Her er det rimelig at den som flytter inn i boligen deler disse kostnadene og da betaler 4 625 kr til samboeren.
Et viktig poeng her er at den som flytter inn ikke betaler ned avdrag på lånet. Avdrag regnes som sparing. Alle avdrag gjør at boliggjelden blir mindre eller at banken eier en mindre del av boligen.
Hvis den som flytter inn i boligen også betaler ned på boliglånet vil det være ren sparing for den som eier boligen. Det er altså ikke en løpende utgift som de beskrevet over.
Om en man betaler ned på en annens lån bør man også få en eierandel i boligen etterhvert. Det er fullt mulig å løse ved å avtale dette, men for de fleste er det enklere å ikke betale på lånet til den andre og heller spare opp egenkapital for å kjøpe seg inn i boligen.
Hvordan dele utgifter som samboere?
I forrige avsnitt diskuterte vi om man bør betale husleie til kjæreste eller samboer, hvor det korte svaret er ja. Man bør betale deler av rente, tv og internett, felleskostnader og strøm, men ikke avdrag på lån.
Men hva med alle andre utgifter?
Det er to måter å tenke på fordeling av utgifter, enten at alt deles likt eller at det deles etter inntekt.
Om begge parter i forholder han en økonomi som er relativt lik vil de fleste fordele utgiftene likt. Dette kan enkelt løses ved å ha en felleskonto og kort som begge har tilgang til. Der setter begge inn like mye penger hver måned til felles ting som mat, drikke, husholdningsartikler etc.
Andre velger å gjøre dette på en en måte hvor en dekker mat og drikke, mens den andre betaler SFO regning og forsikringer. Hvor summene er ca. likt hver måned. Fordelingen er opp til hvert par.
Den andre måten er å dele etter inntekt. La oss si at Ola får utbetalt 50 000 kr i måneden. Mens Kari får 25 000 kr.
Sannsynligvis vil Ola ha et forbruk som er høyere enn Kari. Det kan være han ønsket å spise ute oftere eller kjøpe dyrere sofa etc. som Kari ikke nødvendigvis har råd eller ønsker å bruke like mye penger på.
En måte å fordele dette på da er at de betaler etter inntekt. Totalt tjener de 75 000 kr til sammen, hvor Ola tjener 66,7% av dette og Kari tjener 33,3%. Da kan de dele alle utgifter etter denne prosenten.
Her bør en og passe på at dette gjelder forbruksvarer, mat og lignende. Ikke avdrag på lån. Om en person betaler ned mer på lånet enn den andre vil dette være sparing som går til begge, ikke personen som betalte det ned. Noe som egentlig burde reflekteres i eierandelen på boligen.
Om en person ønsker å betale ned boliglånet raskere enn den andre kan det løses ved å ha separate lån. Les mer om hvem som bør ha separate lån HER.