Er soverommet ditt egentlig stort nok til å regnes som et soverom? Eller vurderer du å gjøre om fra 2-roms til 3-roms? Her er tingene du må passe når det gjelder størrelse på soverommet:
Soverommets areal
I en bolig enten det er en leilighet, rekkehus eller enebolig er det normalt å dele inn rommene etter hva som er ment for varig opphold og de som ikke er ment for varlig opphold.
Soverom, stue og kjøkken er rom som er ment for varig opphold og det stilles derfor krav til størrelse på rommene.
Størrelsen på soverommet måles i kubikkmeter (lenge x bredde x høyde). Volumet på et soverom bør være minst 15 kubikkmeter. De fleste boliger har en takhøyde på 2,4 meter. Det vil si at gulvarealet skal være minst 6,25 kvadratmeter.
Husk på å sjekke takhøyden om den faktisk er 2,4 meter. I enkelte boliger, spesielt eldre boliger kan det være lavere. Skråtak på soverom kan også gjøre at kubikk volumet i soverommet er lavere, selv om gulvarealet er større.
Andre krav til soverom
Det er ikke bare størrelsen på soverommet som er viktig å tenke på. Det er også en del andre krav til et soverom.
Det første er at soverommet skal ha forsvarlige rømningsveier. Det kan være noe utfordrende å definere hva som er forsvarlig. Men med litt sunn fornuft kommer man langt. Det må være mulig å komme seg ut av rommet om det skulle oppstå en brann en annen nødsituasjon.
Soverommet skal minst et vindu som kan benyttes som rømningsvei. Dette går igjen på muligheten til å kunne komme seg ut av rommet i en nødsituasjon.
Her er det definert hvor stort vinduet må være for å regnes som stort nok til å kunne brukes som rømningsvei. Summen av bredden og høyden på vinduet må være minst 1,5 meter. Bredden skal være minst 0,5 meter og høyden minst 0,6 meter.
Vindu på soverom er et av de strengeste kravene. Dette er også for at det skal slippes inn lys. Rommet skal få tilstrekkelig tilgang på dagslys gjennom vinduet. Her igjen er det litt utfordrende å si hva som er tilstrekkelig, men en grei regel er at minst 10% av gulvarealet bør være belyst i dagslys.
Sovealkove
Et soverom som ikke er innenfor kravene for hva som regnes som soverom kalles gjerne sovealkove. Det vanligste er nok et soverom uten vindu, som da ikke er et godkjent soverom.
Men det kan være fullt mulig å benytte det som et soverom. Dette er også vanlig i mindre leiligheter, spesielt i Oslo, Bergen og Trondheim.
Det er normalt å se 1-roms leiligheter med en sovealkove. Da gjerne i tilknytning til stuen, hvor det er satt opp lettvegg, eller noe form for skjerming som gir det et liten romfølelse.
I motsetning til det å øke antall soverom i en bolig, som gir økt verdi, vil det å lage en sovealkove sjelden tilføre mye verdi. Unntaket er nok hvis det ikke er soverom eller sovealkove fra før. Da kan det tilføre noe verdi.
Lage ekstra soverom
Gå fra 2-roms til 3-roms
Mange ønsker å lage et ekstra soverom i en leilighet som kun har ett soverom i dag. Det kan være gode grunner til å gjøre dette. Det kan være for å bruke det som kontor, gjesterom eller barnerom.
Samtidig vil det være en større kjøpegruppe som kan være interessert i å kjøpe boligen når den selges. Så normalt vil en 3-roms ha høyere verdi enn en 2-roms.
Her er det viktig å se på planløsningen på boligen. Er det faktisk mulig å lage et ekstra soverom? Ofte er det vindu som setter en begrensning på om det er mulig eller ikke. Som beskrevet over må alle soverom ha et vindu som både kan brukes som rømningsvei og er tilstrekkelig stort.
Normalt vil en ikke trenge å søke om å lage et ekstra soverom, men det finnes noen unntak. Soverom, kjøkken og stue er beregnet for varlig opphold. Om tar deler av stuen og gjør om til soverom, vil det fremdeles regnes som rom for varig opphold.
Men gjør du om fra bod til soverom må det søkes.
Lage soverom i bod eller kjellerbod
Mange ønsker å gjøre om en bod eller kjellerbod til soverom. Kanskje for å kunne leie ut. Her er det noen ting å passe på. For det første regnes en kjellerbod som en tilleggsdel i boligen, ikke hoveddel.
Når man skal gjøre om noe fra tilleggsdel til hoveddel må man søke til kommunen om bruksendring. Om man gjør en endring som ikke endrer om det er hoveddel eller tilleggsdel trenger det ikke søkes, slik som om du gjør om fra stue til soverom. Men kjellerbod til soverom må søkes om.
Når en gjør om en kjeller til å være ment for varig opphold må det også gjøres fuksikringer, slik at inneklima er godt nok. Det må være innenfor godkjente radonverdier og det må naturligvis være vindu som kan benyttes som rømningsvei og slippe inn tilstrekkelig med lys.
Å gjøre om fra tilleggsdel til hoveddel kan være svært lønnsomt. Det er som regel vanlig å sammenligne boligers p-rom (primærrom) pris pr kvadratmeter. La oss si at en bolig har kvadratmeterpris på 50 000 kr og p-rom er 100 kvadratmeter. Boligen har da en verdi på 1,0 millioner.
Hvis du kan gjøre om kjelleren til å bli primærrom, altså stue, soverom og/eller kjøkken. Og dermed øke p-rom med 30 kvadratmeter. Vil boligen med samme kvadratmeterpris ha en verdi på 6 500 000 kr.
Dette er naturligvis en viss forenkling, men regneeksempelet får frem poenget.
Les også: Hvordan øke boligens verdi? 10 Tips for å øke verdien
Kan du lage ekstra soverom selv?
Du kan helt klart lage et ekstra soverom selv, hvis du er litt over snittet «handy».
Et godt sted å starte er å tegne opp planløsningen på boligen for å finne ut hvilke alternativer som er mulig. For enkelte boliger er det helt naturlig hvor det nye soverommet burde være. Men for andre er det ikke like intuitivt.
Hvor lett det er å lage soverommet er helt avhengig av planløsningen og hvor soverommet skal være. Om det kun er å sette opp et par lettvegger vil dette kunne bli gjort på en helg.
I Oslo spesielt har det vært vanlig å flytte kjøkkenet inn i stuen og dermed frigjøre plass til et ekstra soverom. Dette er derimot mer krevende. Fordi en må flytte på rør og selve kjøkkenet.
Her bør sjekke om dette faktisk lar seg gjøre og hvor dyrt det vil være. Å flytte rør kan være svært dyrt, og i noen tilfeller ikke mulig.
Comments 1