Alle kan nok kjenne seg igjen i å ha kjøpt noe du egentlig ikke trengte. Kanskje var det den fargerike blusen eller skjorten som passet perfekt til den bursdagen. Men ble den ikke brukt og nå ligger den å samler støv bakerst i klesskapet.
Her skal vi se på 5 ting du bør spørre deg selv om før du kjøper noe. For å være sikker på at dette er en ting du faktisk har bruk for.
1. Hvorfor vil jeg kjøpe denne tingen?
Det første og mest naturlige spørsmålet er hvorfor du egentlig ønsker å kjøpe den. Hvilket behov er det du dekker? Kan denne tingen løse et problem eller behov for deg?
De fleste ting vi kjøper dekker et eller annet behov. Det kan være kjøkkenutstyr for matlaging, en TV for underholdning eller en mobiltelefon.
Det kan være lurt å tenke over hvorfor du faktisk ønsker å kjøpe tingen. Er det fordi den vil dekke ett helt spesifikt behov, eller er det fordi du har sett den på en reklame? Er det for å imponere noen andre?
En taktikk kan være å skrive ned tingen du ønsket å kjøpe. Vent så noen dager og tenk over om du fremdeles har lyst på tingen. Har du fremdeles lyst på den kan du kjøpe den.
Da unngår du at tingen du ønsker å kjøpe kun er et impulskjøp.
2. Hvor ofte blir den brukt?
Etter å ha funnet ut hvorfor du faktisk skal kjøpe denne tingen bør du spørre deg hvor ofte kommer den til å bli brukt. Er det kun for en gang, blir den brukt en gang i måneden eller hver dag?
Dette avgjør og om prisen er verdt nytten du får av produktet. En god seng er et godt eksempel på noe det som er en stor kostnad dag en, men som blir brukt svært mye og lenge. Som gjør at prisen reelt sett ikke er høy.
Men de nye skoene du kun brukte en gang i en bursdag er nødvendigvis ikke verdt prisen.
La oss si at du kjøper en seng for 20 000 kr. Sengen brukes i snitt 6 netter i uken, hvis vi antar at man har noe ferie eller sover andre steder av og til. Det er totalt 312 netter i året. Om du sover i snitt 7 timer i sengen og den holder i 10 år vil det totalt være 21 840 timer. Den reelle prisen du betaler for sengen er da under 1 krone per time.
Kjøper du et par sko, en jakke eller en kjole for 1 500 kr og bruker den to ganger i 6 timer hver gang. Vil du betale 125 kr i timen. Vi har nok alle gjort noen slike kjøp opp gjennom.
3. Har jeg egentlig råd?
Små impulskjøp påvirker ikke nødvendigvis økonomien i veldig stor grad. Men større kjøp kan gjøre større skade. Tenk over om du faktisk har råd til det du kjøper.
Det er enklere enn noen gang å få låne penger til å kjøpe ting. Enten det er bil, nytt kjøkken eller en telefon. Du kan få utsatt betaling, nedbetalingstid på flere år.
Enkelte ting kan det være greit å finansiere. Men om du må finansiere mange forskjellige ting, som gjerne har høy rente, bør man tenke seg om. Hadde du egentlig råd til å gjøre dette kjøpet?
Planlegg i litt god tid til de tingene du skal kjøpe. Kanskje du har lyst på den nye Iphonen eller en nye joggesko. Planlegg hvordan du kan få råd til å kjøpe tingen, uten å måtte bruke kredittkort eller annen finansiering som koster deg dyrt.
Les og: Hvordan Spare På Mat: 30 Måter for 30 Dager Med Sparing
4. Kan jeg låne eller leie?
Trengte du egentlig å kjøpe en softismaskin til barnebursdagen? Eller kunne du ha leid den?
Dette henger sammen med punkt nummer 2, hvor ofte kommer tingen til å bli brukt. Om du kjøper en softismaskin til en bursdag og den ble brukt 2 ganger før den støvet bort var det nødvendigvis ikke et godt kjøp.
En softismaskin er litt sært og kanskje ikke så relevant for alle. Men å leie bil i stedet for å eie kan være økonomisk lønnsomt for mange.
Nå finnes det flere plattformer hvor du kan leie en bil relativt rimelig. Nabobil er et eksempel, hvor vanlige folk og noen proffe aktører leier ut sine egne biler. I hovesak er det billigere enn å leie gjennom Hertz eller andre.
Ved å leie noen andre sin bil betaler du en gitt sum per dag, drivstoff, bompenger og en forsikring. Men du slipper vedlikehold, årsavgift og andre faste kostnader ved å ha en bil.
Hvis du bor i en by og trenger bil til å kjøre på fjellet noen ganger i året, kan det være en god ide å leie bilen i stedet for å faktisk eie din egen bil.
Eller om du sier en bil allerede, som du ikke bruker hele tiden, lei den ut i enkelte perioder for å senke kostnaden ved å faktisk eie bil.
5. Hva er verdien om den selges igjen?
Når man vurderer å kjøpe noe kan det være lurt å sjekke hva du kan selge det igjen for. Om verdien holder seg godt, kan det fremdeles være et godt kjøp.
Eksempel på dette er luksusvarer som utvalgte Rolex klokker. Naturligvis koster disse klokke lang over det som er normalt. Men i motsetning til en «vanlig» klokke, så holder verdien seg over tid.
I enkelte tilfeller selges brukte Rolex klokker for en høyere pris enn nye. Så om du får kjøpt en ny klokke kan du faktisk bruke den og selge den med fortjeneste.
Rolex klokker er ikke helt innenfor normalen, men logikken er den samme på andre normale varer. Som ved kjøp av bil. En helt ny bil faller gjerne med 10-20% i verdi den dagen du kjører fra forhandleren.
Mens en bil som er 2-3 år gammel faller mye saktere i verdi. Da kan det være økonomisk lønnsomt å heller kjøpe en bil som ett par år eldre.
Så sjekk verdien om du skal selge det du kjøpte igjen!
Comments 1