Det finnes mange forskjellige meninger om hvor mange aksjer en bør kjøpe og eie, men det finnes ikke et fasitsvar for er rett for alle. Derimot er det noen fellestrekk en bør tenke over, som gjelder alle uansett om en har en stor eller liten portefølje av aksjer. Her skal vi gå gjennom en del av disse punktene.
Systematisk og usystematisk risiko
Som investor er det to typer risiko en er utsatt for. Disse kalles systematisk risiko og usystematisk risiko.
Usystematisk risiko er den risikoen som er tilknyttet et enkelt selskap eller bransje. Kanskje du har vurdert å kjøpe aksjer i XXL. Som har helt spesielle risikofaktorer. Det kan være risiko knyttet til leverandører, selskapets forretningsmodell eller at det kommer ny og bedre nettbutikker inn på markedet.
Om et av disse risikomomentene skulle inntreffe vil det påvirke aksjekursen og da din avkastning som investor. Som vi skal se på under kan en ved å eie flere aksjer redusere usystematisk risiko.
Systematisk risiko er risiko hele markedet står ovenfor. Det kan være naturkatastrofer, Covid-19 krise eller andre ting som påvirker hele markedet. Det er altså ikke risiko knyttet til et enkelt selskap, men markedet som helhet. Derfor kalles ofte systematisk risiko for markedsrisiko.
Diversifisering
Nå har vi forstått at alle enkeltaksjer og porteføljer har to typer risiko; systematisk (marked) og usystematisk (selskap eller bransje).
Den usystematiske risikoen går det an å gjøre noe med, og er nettopp nøkkelen til hvor mange aksjer en bør kjøpe.
Som figuren viser under vil en portefølje alltid ha systematisk risiko, eller markedsrisiko. Selv ikke fond med hundrevis av aksjer kan unngå denne risikoen.
Men den usystematiske risikoen i porteføljen synker for hver aksje en legger til i porteføljen. Om en kun har en aksje vil den usystematiske risikoen være høy, men om en legger til en aksje vil den synke. Og det samme om en legger til en ekstra.
Den usystematiske risikoen i porteføljen vil gå mot den systematiske ettersom en legger til flere aksjer i porteføljen.
Den beste diversifiseringen får en ved at aksjene i porteføljen ved at det ikke er en positiv korrelasjon mellom aksjene i porteføljen. La oss si at en kjøpte aksjer i to selskap i samme bransje og den bransjen blir påvirker at noe negativt. Da vil begge aksjene falle og de er positivt korrelert.
Om aksjer er negativt korrelert vil de gå i motsatt retning av hverandre. Så om en aksje går ned på grunn av at den bransjer blir påvirket negativt vil den andre aksjen stige.
Dette er positivt for en portefølje. Selv om et selskap skulle gjøre det dårlig vil det da være et selskap som gjør det bra.
Hvor mange skjer burde en portefølje inneholde?
Boken «Investment Analysis and Portfolio Management» av Frank Reilly og Keith Brown viser en utregning på dette.
Hvor de fant ut av ved å eie mellom 12-18 aksjer har du oppnådd 90% av maksimale diversifiseringseffekten.
Ved å eie mellom 12-18 aksjer har en altså en portefølje som oppnår 90% av mulig diversifisering og reduksjon i usystematisk risiko. Man kan ha flere aksjer i en portefølje, men da vil en også få andre problemstillinger.
Blant annet hvor mye tid en har til å følge med på disse investeringene. Er det negative nyheter som påvirker selskapet, går investeringen i den retningen du hadde tenkt. Å holde et øye på mer over 20 slike investeringer kan være tidkrevende. Samtidig som en kan oppleve høyere kostnader ved å kjøpe ofte.
Vanlige spørsmål
1. Er det lurt å kjøpe og selge aksjer ofte?
Som en mindre investor kan det være lurt å unngå å kjøpe og selge aksjer ofte. Fordi en betaler kurtasje ved kjøp og salg. Spesielt ved «mindre» investeringer vil kurtasjen spise opp gevinsten.
2. Hvor mye bør en investere i aksjer?
Her finnes det ikke et enkelt svar. Om en ikke har investert i aksjer før og har en noe sparepenger til over kan 5 000 – 10 000 kr være et sted å starte. Men med mindre beløper er fond et godt alternativ.
3. Investere i fond eller aksjer?
Fond eller spesifikt aksjefond er en samling av mange aksjer, som på den måten er diversifisert. Mange aksjefond inneholder flere hundre aksjer, som en selv ikke trenger å holde øye med.
Å investere i fond er for de fleste det beste når en først kommer i gang med investering. Senere kan en utvide porteføljen med enkeltaksjer.
4. Hvordan finne ut hvilke aksjer man bør kjøpe?
Å finne aksjer som å kjøpe kan virke litt som å finne nåla i høystakken. Her er det to tankesett som kan brukes hver for seg eller helst kombinert: teknisk analyse og fundamental analyse.
Teknisk analyse er å se på aksjens prisutvikling, gjerne i sammenheng med spesielle indikatorer som kan gi signaler om at en bør kjøpe.
Fundamental analyse er å analysere selskapets kjernevirksomhet og regnskap. Det er altså ikke utviklingen i aksjen som er viktig, men hvordan selskapet drives og hvordan tallene ser ut.
5. Hvor lenge bør man eie en aksje?
På et generelt grunnlag bør en ha en plan når en kjøper en aksje. Hva tror man at vil skje den neste tiden? Enten om det er noen uker, noen måneder eller noen år.
Om aksjen skulle gå i en annen retning en det man trodde, hva gjør man da? Dette bør en ha planlagt på forhånd.
Enkelte aksjer kan en kjøpe fordi en har tro på de på kort sikt, andre på mellomlang eller lang sikt. Det er helt avhengig av den spesifikke aksjen og troen på selskaps utvikling. Samt hvordan aksjen passer inn i din strategi.