Å tjene penger på en hobby kan være veldig givende. Ikke bare gir det deg noen ekstra kroner, men du får og holde på med det du liker. Hvorfor ikke få betalt litt ekstra om du er flink i en idrett, musikk, foto eller gaming?
Her skal vi gå gjennom 9 hobbyer du kan tjene penger på som faktisk er gøy:
1. Fotballdømming
Om du er interessert i fotball og ønsker å tjene litt penger på interessen kan fotballdømming være en perfekt måte å tjene litt penger.
Som fotballdommer kan du tjene fra 100kr pr kamp opp til flere tusen kroner per kamp. De fleste fotballklubber har alltid bruk for flere dommere, så hør med din lokale fotballklubb hvordan du kommer i gang.
Som regel må det tas et kurs for å kunne dømme. Så begynner man med aldersbestemt fotball. Her betales det typisk 100kr-150kr per kamp for femmerfotball og syverfotball.
Om du etterhvert går over til å dømme elverfotball er det typisk 350-450kr per kamp pluss kjøregodtgjørelse til og fra kampen. Om du etterhvert dømmer i en divisjon som 5,4 eller 3 divisjon kan man både være assistentdommer og hoveddommer. Her betales det enda bedre.
Det er i utgangspunktet ingen nedre aldersgrense for å bli fotballdommer. Ofte kan man starte som 13-14 åring og dømme femmerfotball. For så å jobbe seg opp etterhvert. Dette er en perfekt første måte å tjene penger for unge som er interessert i fotball.
2. Dronefoto og video
Dronefoto og video har blitt betydelig mer populært de siste årene. Mye fordi det har vært en stor utvikling i dronene. Tidlige var droner store, dyre og vanskelige å fly.
Nå kan du kjøpe en drone for et par tusen kroner og bruke det til å ta semi-proffe bilder og videoer. Her finnes det er stort marked.
Foreksempel kan en campingplass ønske å ha en dronevideo for å vise hvor fint området er. Da kan besøkende få et bedre overblikk av stedet og det gjør det mer attraktivt å booke der.
Campingplassen kan bruke den på nettsiden i mange år fremover. Om du har øvd deg litt på å lage slike videoer tar det ikke mer en 30-60 minutter å filme. Og du kan ta ganske godt betalt.
Her gjelder det å være kreativ i hva slags kunder en har, det finnes mange som er interessert i slike videoer og bilder, så gjør gjerne et prosjekt gratis for å få en referanse for så å ta betalt i fremtiden.
3. 360 graders visning
Har du vært inne på finn og sett på 360 graders visning? Eller også kalt 3D visning. Da er det tatt bilder med et 360 kamera, satt sammen i et program som gjør at du kan navigere deg rundt akkurat som om du gikk der selv.
Dette er veldig likt Google Street View, men brukes innvendig. På lik linje som med droner har 360 kamera utviklet seg mye de siste årene. Fra å være dyre og tunge til å være lette og små. Men fortsatt kunne ta bilder med god kvalitet.
Et populært kamera er Insta 360. For å gjøre om til en 360 visning trenger man et program. Det mest kjente er Matterport, men det er ganske dyrt. Og det finnes billigere varianter.
Det finnes en store potensialer for dette. Både for kjøp og salg boliger, men også butikker og restauranter som vil vise frem lokale sitt. Utleie av private boliger, hytter eller næringslokaler kan og være potensielle markeder. Dette er et marked i vekst.
4. Innholdsproduksjon
Mange bedrifter ønsker å være tilgjengelig på nett og bygge opp informasjon rundt deres bransje. Om du er god på å skrive tekster, SEO («Search Engine Optimization) og planlegging kan dette være noe for deg.
Nøkkelpersoner i et selskap har ofte ikke tid til å selv sette seg ned å skrive slik innlegg, eller kompetansen om hva som er gode innlegg eller hvordan en tittel skal se ut.
Her kan du bruke dine ferdigheter til å hjelpe bedrifter. Ofte kan en bli ansatt gjennom vikarbyrå eller andre bemanningsbyrå som leier deg ut til selskaper. Noen tilbyr dette som heltidsstillinger, men det er mye delstidstillinger.
Spesielt for studenter kan dette være en god sideinntekt til studiet.
5. Hundelufting
Å tjene penger på å lufte hunder må være den beste hobbyen å tjene penger på for hundeelskere. Og høres kanskje for godt ut til å være sant. Men det er faktisk mulig.
Mange har en travel hverdag, men ønsker fremdeles at hunden skal få den trimmen og oppmerksomheten den trenger. Eller at eieren selv har helseutfordringer eller andre ting som stopper de fra å kunne ta med hunden på tur.
Derfor finnes det muligheter for deg som hundeelsker å lufte og passe andres hunder og tjene penger på det. Enten gjennom bekjentskap eller på steder som appen «Rover» eller nettstedet «DogBuddy», eller Facebook Sider.
6. Trener i en sport
Om du selv har drevet med en sport kan det å trene andre i denne idretten både være en fin ekstra inntekt, men og gi mye glede i å fortsatt være en del av sporten.
Den kan være alle mulige idretter, fra svømming, ski, hest eller turn. Det er alltid behov for trenere og ofte får trenere betalt.
Her kan du få bruk for all ferdigheten du har ved å videreformidle dette til andre. Om det kan gis privattimer er ofte mest å tjene på disse, men idrettslag gir også ofte trenere betalt for å stille opp.
Som regel gis det betalt basert på antall timer man er trener. Eller det kan være basert på antall personer som er på trening.
7. Musikk
Om du er god til å spille instrument, lage musikk eller skrive låter kan det være en flott mulighet til å tjene penger på ferdighetene dine.
Kanskje liker du å lage musikk som kan spilles på klubber? Hør med barene og klubbene i nærheten om du kan spille der gratis en gang. Om de er fornøyd kan du komme tilbake, mot at de betaler. Da kan du få erfaring og etterhvert tjene noen kroner på musikk hobbyen.
Også som med idrett kan man tjene penger på å lære bort til andre. Det å være musikklærer kan være spesielt givende og morsomt, ved å få møte unge talentfulle mennesker og se reisen deres.
8. Selge hjemmelagde produkter
Like du å lage småting hjemme, som lys eller puter? Da kan det å selge hjemmelagde produkter være en fin ting å starte med. Du trenger ikke mye for å komme i gang.
Her har sosiale medier gjort det lettere enn noen gang å selge produktene dine. Ta i bruk Instagram og TikTok for å ta bilde av det ferdig produktet og lag korte videoer av hvordan du lager disse.
Du trenger ikke noe spesielt utstyr. Bruk kamera på mobilen og film der det er godt lys. Og husk å ta vare på kundene dine. Gi god kundeservice, legg kanskje med et kort hvor du skriver en hilsen for hånd til de første som kjøper produktet ditt.
Plutselig har du flere kunder enn du hadde trodd.
9. Gaming
Gaming er en vanlig hobby mange har, så hvorfor ikke prøve å tjene litt penger på det?
Tjenesten Twitch har gjort det mulig for de som holder på med gaming å vise hva de gjør og få betalt for det. Det er ikke så veldig ulikt det å lage videoer på Youtube, men du får betalt basert mer basert på donasjon.
Om man har gode ferdigheter innenfor spesielle spill, eller liker å lage litt underholdning rundt gamingen kan dette være noe for deg. Og det finnes gode eksempler på de som tjener en del på dette. Kanskje følger du allerede noen på Twitch? Så hvorfor ikke starte selv?
Hvordan Tjene Penger På En Hobby?
1. Vær litt kreativ
Det å tjene penger på en hobby kan være veldig givende, fordi det gir deg litt ekstra inntekt av å gjøre det du liker.
Med hobbyer hvor du selger noe, enten ett produkt eller tjeneste gjelder det å være litt kreativ i starten. Med eksempelet med droner over hvor du selger video og bilder kan det være lurt å gjøre noen prosjekter gratis i starten.
Da har du noe å vise til og om du da kontakter noen andre vet jo ikke de at du gjorde jobben gratis. Dette er en fin måte å sette i gang.
2. Tenk som en bedrift ikke som privaperson
Når du skal tjene penger på noe er det en liten «bedrift». Det er ikke lenger kun en hobby og da må en omstille tankesettet litt.
Hvordan kan du gi kunden en best mulig opplevelse av å kjøpe noe fra deg. Eller som trener, hvordan kan du formidle informasjon og kunnskap på best mulig måte.
Ved å levere et best mulig produkt eller tjeneste vil pengene komme etterhvert.
3. Pass på skatt
Om du etterhvert tjener litt på hobbyen din må du passe på skatten. Det kan være skattbar inntekt du har.
Sjekk Skatteetaten for hvilke regler som gjelder HER.
Småjobber gjort i hjemmet som du får betalt mindre enn 6000 kr er skattefritt. Eller om du får betalt fra frivillige eller veldedig organisasjoner kan du få 10 000 kr skattefritt.
Men blogging, e-sport og andre hobbyer kan være skattepliktige om det er av et vist omfang. Pass på å registrert dette riktig i henhold til skattereglene.
Les også: Hvordan få flere inntektskilder?