Å vite verdien på din egen bolig er viktig i mange sammenhenger. Om man skal forhandle rente med banken, refinansiere boliglånet eller låne til oppussing kan det være en god i de å finne dagens verdi på boligen. Ikke minst om du har tenkt til å selge og lurer på hva du kan forvente å få solgt for.
Tidligere var det vanskelig å få et godt svar på hva boligen er verdt. Men i dag finnes det flere gode alternativer som kan hjelpe deg å finne verdien på din bolig. De skal vi se på her.
Selv om det er nyttige verktøy er det viktig å ha i bakhodet at disse kun er et beregnet estimat og ikke en fasit. Det kan være stor variasjon i hva som blir beregnet som verdi. I tillegg vet jo disse ikke om du har gjort oppgraderinger i boligen som har gitt boligen økt verdi.
Hvorfor boligverdien er viktig
I Norge eier rundt 80% av alle egen bolig, mange eier også utleieboliger og hytter. Dette er for de fleste den største investeringen man gjør. Boligprisene har over tid og steget mye.
Her er noen grunner til at det er viktig å vite verdien på boligen:
- Boligen er en investering. For mange en av de få investeringene de gjør og som har desidert størst verdi. Øker boligen i verdi vil også din formue øke, selv om det gis noe formuesrabatt på boliger i Norge. Selger du senere boligen kan du realisere gevinsten.
- Mulighet til å låne med sikkerhet i boligen. Bolig regnes som regel av bankene som den beste sikkerheten for et lån. Derfor får man også den laveste renten. Det gjør at mange som har ledig kapital i boligen låner opp til foreksempel bil i stedet for å ta opp et billån med høyere rente. Har du lav belåningsgrad kan du ofte få et rammelån hvor du kun betaler renter på det utestående lånet og kan låne opp og betale ned som du ellers vil.
- Kan brukes som egenkapital. Ubelånt verdi i en bolig kan brukes som egenkapital til å kjøpe en ny bolig, kjøpe hytte eller hjelpe barna inn på boligmarkedet.
- Husforsikring. Verdien på huset kan påvirke hva du betaler i forsikring.
Hvor mye er boligen verdt? 5 beste nettverktøy for å hjelpe deg med å anslå boligens verdi:
1. Virdi
Virdi har et egenutviklet verdiestimat for privatboliger i Norge. Vi har testet løsningene beskrevet i denne artikkelen, hvor Virdi kommer klart øverst på listen. Siden er brukervennlig, du søker opp adressen du er ute etter å sjekke. Er det en leilighet velger du etasje og den aktuelle leiligheten.
Estimatet gir den en verdi og med et intervall de antar. For å sjekke verdiestimatet har vi sjekket mot 1 leiligheter som nylig ble solgt hvor vi har salgspris:
Den første ga Virdi et estimat på 4 932 600 kr, med et intervall fra 4 749 400 kr – 5 249 300 kr. Leiligheten ble solgt for nøyaktig 5 000 000 kr. Så her traff estimatet svært godt.
Virdi gir deg om muligheten til å registere «Min bolig» hvor du kan følge prisutviklingen på din egen bolig.
Sjekk ut Virdi gratis HER.
2. Samsolgt fra DNB
Den andre nettbaserte løsningen som gir deg en boligverdi er Samsolgt fra DNB. Her skriver du inn adresse, antall rom, etasje og huker av for en del av fasilitetene. Er det en leilighet velger du med andre ord ikke den nøyaktige leiligheten, noe som skiller denne løsningen fra overnevte.
Vi har også sjekket Samsolgt sitt estimat mot prisen på en leilighet som akkurat ble solgt. Samsolgt ga leiligheten en verdi på 4 500 000 kr til 5 000 000 kr. Hvor leiligheten ble solgt for 5 000 000 kr. Så her og kan man si at den traff godt.
3. Sol Eiendom
Sol.no er en redaksjonelle nyhetsfeed som samler nyheter fra alle mulige kilder. Der finner man blant annet nyheter som eiendom.
Integrert på siden finnes det en boligkalkulator, men leser man litt nøyere leveres faktisk tallene fra Virdi. Derfor får du samme resultat som ved å gi direkte til sistnevte.
4. Krogsveen
Krogsveen er et meglerforetak som selger boliger i hele landet. De har og laget et verdiestimat på privatboliger. Grunner til at denne kommer litt ned på listen er at du må oppgi kontaktinformasjon og bli kontaktet av en «nettmegler» for at de skal gi deg estimatet. Det er enkelt å fylle inn informasjonen, men du får ikke estimatet opp med en gang som hos de andre tjenestene.
Grunnen til dette er nok at de ønsker å få deg som kunde ved salg av boligen.
5. Prisindeks for brukte boliger (SSB)
Den siste muligheten er å bruke SSB sin prisindeks for brukte boliger. Statistikken viser verdiutviklingen på alle brukte boliger. Statistikken er basert på oppysninger om pris på boliger som omsettes i fritt salg, eller på det åpne markedet. SSB rapporterer også sesonjusterte tall som viser den underliggende trenden, fordi boligprisene historisk stiger i 1. og 2. kvartal mens det avtar resten av året.