1. Lag ekstra soverom
Å lage et ekstra soverom kan være en av de mest lønnsomme måtene å øke boligverdien på. Om planløsningen tillater det kan alt som er nødvendig være å sette opp et par lettvegger.
Spesielt i leiligheter er det mange som velger å lage et ekstra soverom. Gjerne ved å flytte kjøkkenet fra et separat rom og inn i stuen.
Les også: Hvor stort bør et soverom være?
Det å lage et ekstra soverom har en avtagende lønnsomhet. Om man går fra ett soverom til to, vil det normalt sett gi størst verdiøkning. To til tre soverom gir litt mindre. Og åtte til ni soverom gir i praksis svært sjeldent noe økning i verdi, det kan faktisk være negativt.
Det kan være lurt å ha i bakhodet hva slags kjøpegruppe som vil ønske å kjøpe din bolig. Det å gå fra å ha ett soverom til to gjør at det er en mye større kjøpegruppe som kan være interessert i boligen.
Også fra to til tre soverom vil det være en større gruppe kjøpere. Kanskje spesielt de som enten har barn eller venter barn og trenger flere rom. Men også de som er et par og ønsker et gjesterom eller kontor.
2. Omgjøring fra tilleggsdel til hoveddel
Rommene i en bolig deles inn i to hovedkategorier;
- Hoveddel
- Tilleggsdel
Hoveddel er i hovedsak stue, kjøkken, bad og soverom. Disse rommene er beregnet for varig opphold. Og i praksis er det ofte disse rommene man bruker mest tid.
Tilleggsdel er bod, tekniske rom eller oppevaringsrom. Altså rom som ikke er beregnet for varig opphold.
Ved å få gjort om deler av en bolig fra tilleggsdel til hoveddel vil det øke verdien på boligen. Det vil da være et større antall kvadratmeter som regnes inn som hoveddelen av boligen.
Her er det viktig å påpeke at omgjøring er søkepliktig.
Det er spesielt i eneboliger med kjeller og loft at man kan gjøre slike endringer. Kanskje har man en kjeller i dag med bod og oppbevaring. Her kan det være lurt å sjekke med en fagkyndig om det er mulig å få det godkjent som hoveddel.
I noen tilfeller vil det og være mulig å lage en utleiedel eller hybel i kjelleren, som da vil gjøre hele eiendommen enda mer attraktiv.
3. Gjør overflateoppussing
Ved et boligsalg har førsteinntrykk mye å si. Samtidig ser potensielle kjøpere at de ikke trenger å gjøre noe med boligen før de flytter inn. Det kan gjøre at de er villig til å betale mer.
Overflateoppussing er som det ligger i ordet å pusse opp overflatene. Det kan være å sparkle og male veggene, legge nytt gulv eller å male kjøkkenet.
Å pusse opp overflatene er som regel den billigste formen for oppussing, hvor man kan gjøre det meste av jobben selv. Fordi det ikke gjøres noe med det elektriske eller rør i boligen.
Som vi skal komme tilbake til i punkt 5 har farger mye å si. For 20 år siden var andre farger populære enn det er i dag. Det å male boligen i nye mer moderne farger kan gjøre boligen mer attraktiv.
Om kjøkkenet er noen år gammelt kan det å male eller lakkere kjøkkenet og være en enkelt måte å gjøre kjøkkenet mer appellerende.
4. Kjøp garasjeplass
Om boligen din er i en by kan en garasjeplass øke attraktiviteten av boligen din betraktelig. For mange er det å ha en garasjeplass et punkt på listen over ting de må ha ved kjøp av bolig.
Samtidig er det å ha en garasjeplass sjeldent en negativ ting. Om man ikke har bil selv kan man leie ut garasjeplassen og få litt ekstra inntekt. Garasjeplasser som tilhører en leiligheten kan ofte leies ut skattefritt.
Prisen på en garasjeplass er noe avgjørende. Spesielt i Oslo kan det å skaffe en garasjeplass være kostbart. Så her gjelder det å sjekke litt i området om det er verdt investeringen eller ikke.
Ofte vil det å ha investere i en garasjeplass gi en direkte tilsvarende økning i verdien på boligen. Men som med flere av de andre punktene vil boligen din være attraktiv for en større kjøpegruppe enn hvis du ikke hadde hatt garasjeplass. Og det gir potensiale for økt verdi ved salg.
5. Gjør boligen «tidsriktig»
Du har kanskje lest i finn annonser at en bolig er «tidsriktig. Men hva betyr det egentlig?
Begrepet tidsriktig brukes ofte om boliger som står i stil med dagens farger, planløsninger og som virker moderne.
For 20 år siden var det helt andre farger som var moderne enn det er nå. I dagens marked er ofte grått og svart mye brukt. Sort kjøkken er svært populært.
Det samme gjelder planløsning. Tidligere var kjøkken som regel et eget rom. Mens det nå har blitt mer og mer attraktivt å ha en åpen planløsning hvor kjøkken og stue henger sammen.
Å gjøre boligen tidsriktig er å gjøre den mer moderne. Det kan være så enkelt som å male veggene, skifte ut noen lamper eller bytte ut møbler på badet.
Les også: Hvordan sjekke hva boliger i området er solgt for gratis?
6. Slip gulvet
Å legge nytt gulv er kan være svært kostbart, spesielt parkett. Men det trenger ikke være så kostbart å få det gamle gulvet til å se nytt ut.
Hvis du har tregulv kan du nemlig slipe og olje gulvet, slik at det ser helt nytt ut. Det trengst noe utstyr for å gjennomføre jobben, men heldigvis kan dette leis for en grei pris.
Man kan selvfølgelig betale noen for å gjøre jobben, men hvis man har litt erfaring eller interesse for oppussing er det å slipe gulv noe de fleste kan få til.
7. Vurder å selge som oppussingsobjekt
Det høres kanskje ikke intuitivt ut å velge å selge en bolig som oppussingsobjekt, men det kan være gode grunner til å gjøre det.
Foreksempel om badet er gammelt og må pusses opp. Det å pusse opp bad er en av de dyreste tingene man kan pusse opp i en bolig, og det er ikke alltid man får igjen det man betalte når boligen selges.
Spesielt om man pusser opp badet rett før man selger. Da vil det være en betydelig kostnad, hvor du er avhengig at at kjøperen liker fargene, flisene og møblene som er valgt.
Derfor kan det være bedre å selge boligen som et oppussingsprosjekt, hvor kjøperen selv kan velge hvilke bad den ønsker.
I store byer som i Oslo ser en også at oppussingsprosjekt er spesielt populære. Mange unge ønsker å kjøpe en oppussingprosjekt rett og slett fordi boligprisene er så høye.
Samtidig er det flere private og selskaper som kjøper oppussingsprosjekt for å selge videre.
8. Bygg balkong
Å øke verdien på en bolig handler om å gjøre den mer attraktiv for en stor kjøpegruppe. Det er en ting veldig mange bryr seg om, nemlig balkong.
En balkong og spesielt en som vender i riktig retning slik at man har sol store deler av dagen vil gjøre en bolig mye mer attraktiv.
Leiligheter uten balkong selges ofte for betydelig mindre enn de med balkong.
Men å bygge en balkong er ikke nødvendigvis gjort i egenregi. I leiligheter er det ofte boretslaget/sameiet som står for innhenting av tilbud og oppføringen. Men du må selv betale for det.
Ofte ligger prisen et sted mellom 100 000 kr – 200 000 kr. Men nettopp fordi boligen blir mer attraktiv for en stor kjøpegruppe kan du potensielt få igjen mye mer.
9. Sett inn peis
Å sette inn peis kan og være en god måte å øke verdien på boligen. Peis er både praktisk i form av oppvarming, men kanskje enda viktigere et samlepunkt og noe som gir en lun og fin følelse.
Her gjelder det å sjekke hvilke muligheter som finnes i din bolig. Det er selvfølgelig lettest å få satt inn peis hvor det er eksisterende rør og pipe for det.
Men ikke la det stoppe om det ikke er de det i din bolig, det finnes en rekke alternativer.
De siste årene har gasspeiser og elektriske peiser blitt populære. Dette kan være et godt alternativ for deg som bor i leilighet eller ikke nødvendigvis kan få laget pipe.
10. Skaff dokumentasjon på utført arbeid
En av de viktigste punktene når det gjelder oppussing av bolig er å skaffe dokumentasjon på utført arbeid.
Etter at den nye avhendigsloven ble innført 01.01.2022 har kravet til dokumentasjon blitt strengere.
Udokumentert arbeid kan påvirke både taksten på boligen, men også potensielle kjøperes interesse for eiendommen. Det kan rett og slett være vanskeligere å selge en bolig hvor det er usikkerhet knyttet til arbeidet som er utført.
Hvis du har gjort endringer på bad, kjøkken eller andre ting hvor rør og det elektriske anlegget bør en skaffe dokumentasjon.
Om det var rørleggere og elektrikere som utførte arbeidet vil de normalt sett ha dette liggende og kan dele det med deg.
Om du utførte arbeidet i egenregi kan det være lurt å få en fagkyndig til å gå over arbeidet og gi nødvendige godkjenninger, før en eventuelt får en takst og selger boligen.
All dokumentasjon kan legges i Boligmappa. Det er en mappe som følger boligen, slik at all dokumentasjon vil ligge der selv om det er en ny eier. Rørleggere og elektrikere legger ofte opp dokumentasjonen for deg etter utført arbeid.